in

Митовете за пиърсинга, в които е време да престанем да вярваме

Пиърсингът е един от най-старите видове модификации на тялото: той е бил използван от различни народи преди няколко хиляди години. Въпреки толкова дългата история, все още има доста погрешни схващания за тези манипулации и тази липса на знания може да доведе до някои неприятности и усложнения.

Advertisements

Ние от Поничка решихме да разсеем най-популярните митове, за да можете да избегнете опасностите.

1. Пистолетите за пиърсинг са по-добри от иглите.

Пиърсингът на ушната мида с пистолет е може би един от най-популярните и най- опасните видове пиърсинг. Има няколко причини за това:

  • По време на пиърсинга може да попадне кръв по устройството, а е невъзможно пластмасовият пистолет да се разглоби или постави във вряща вода за стерилизация. Така че съществува риск от заразяване с нещо наистина сериозно като хепатит.
  • За да се направи дупка с пистолет, се използва остра обица. За разлика от специалната куха игла, обецата буквално разкъсва тъканта на ушната мида. Такива рани заздравяват много по-дълго.
  • При използване на пистолет ухото се прищипва, което само увеличава риска от нараняване.

2. След като си направите пиърсинг, трябва да поставите обеци от злато, сребро или хирургическа стомана.

Това е друг популярен мит, който може да доведе до алергична реакция.

  • Трудно е да се намери злато с добро качество, поради което много хора купуват по-евтини видове, които могат да съдържат никел. Смята се, че той предизвиква алергични реакции.
  • Неръждаемата стомана не предизвиква алергични реакции. Ето защо от нея се правят игли за пиърсинг, но не всяка неръждаема стомана е подходяща за носене през оздравителния период. Имате нужда от такава без добавки, която може да бъде трудна за намиране.
  • За първия пиърсинг е по-добре да изберете материали, които не влизат в активен контакт с кожата. Това може да бъде например лек и безопасен титан (който се използва при протезиране и зъбни импланти).

3. Можете да поставите всякакви обеци в новата дупка

12 мита за пиърсинга Време е да спрете да вярвате

Всъщност повечето продукти от магазините за бижута не са подходящи за наскоро пробита кожа.

  • Те често имат външни нарези, които събират много мръсотия. Това може да доведе до инфекция.
  • Специализираните бижута за пиърсинг се полират много по-добре, а нарезът е вътре. Тези обеци са трудни за поставяне, но дупката ще заздравее много по-бързо. Освен това можете да изберете оптималната дължина, като вземете предвид подуването (което често се появява след пиърсинг).

4. Обеците трябва да се движат доста често.

12 мита за пиърсинга Време е да спрете да вярвате

Това е един от най-лошите съвети, които можете да дадете на някой, който току-що си е направил пиърсинг.

  • Редовното завъртане на обецата само дразни раната и може да отнеме повече време за заздравяване. Ето защо опитни пиърсинг експерти не препоръчват да използвате халки: те са по-подвижни от другите видове бижута.
  • Ако се грижите добре за новата дупка, няма нужда да правите нищо друго, за да я поддържате здрава.

5. Кислородната вода е най-добрият ви приятел.

12 мита за пиърсинга Време е да спрете да вярвате

Въпреки използването й в световен мащаб, кислородната вода не винаги е най-доброто решение.

  • Помислете колко е пенеста, когато попадне върху раната. Този ефект кара цялата мръсотия да излезе извън раната. Въпреки това учените все още правят изследвания, за да разберат дали водородният пероксид унищожава клетките на съединителната тъкан. В този момент резултатите не са ясни.
  • Учените също не са съвсем сигурни в дезинфекционните характеристики на кислородната вода. Световната здравна организация описва само 3 антисептика : хлорхексидин, етанол и повидон-йод. Водородният пероксид не е в списъка.
  • Само хлорхексидина може да се използва за нов пиърсинг. Използва се от зъболекари, така че можете да го използвате и вие. Но трябва да знаете, че зъбите ви могат да пожълтеят, ако го използвате в устата си, но този ефект ще отмине с времето.

6. Колко е болезнен пиърсингът?

И “болезненото”, и “не болезненото” са митове. Болката е много относително понятие. Въпреки това, има диаграма на нивото на болка за различни пиърсинги.

  • Най-малко болезнените петна са ушната мида и корема.
  • По-болезнените места за пиърсинг са веждите, устните, езика и ноздрите.
  • Следващата най-болезнена област е пробиването на хрущяла на ухото.
  • Най-болезненото място са зърната и интимните части на човек.

7. Ако премахнете обица, дупката веднага ще заздравее.

Това е друг популярен мит. Различните организми имат различни лечебни способности.

  • Някои хора може да извадят обицата от пъпа си и след няколко месеца ще трябва да направят нова дупка. Други обаче може да имат дупки, които не се затварят 3 години.
  • Ако искате да се отървете от пиърсинг, използвайте възстановяващи мехлеми, но имайте предвид, че те не винаги помагат.

8. Пиърсингът е за тийнейджъри.

За много хора светът на пиърсинга все още се свързва с младите хора и тийнейджърите.

  • Има някои професионални области, в които хората с пиърсинг трудно намират работа. Не е задължително управлението на тези компании да е консервативно, просто клиентите обикновено са възрастни хора, които имат стереотипи за пиърсинга.
  • Въпреки това, през 2014 г. е проведено интересно проучване, при което 194 студенти и 95 работещи възрастни бяха помолени да кажат нещо за даден кандидат за работа. Половината от участниците получиха автобиография на кандидат без пиърсинг по лицето, а другата половина получиха кандидат с пиърсинг на устните и веждите. Кандидатите с пиърсинг получиха по-ниска оценка за професионални умения, комуникационни умения и морални качества. Но още по-интересното е, че по-младите участници в проучването бяха по-сурови към хората с пиърсинг, отколкото по-възрастните.

9. Хората с пиърсинг на езика фъфлят

  • Разбира се, веднага след процедурата е невъзможно да избегнете дискомфорта: ще ви отнеме малко време, за да свикнете с чуждия предмет в устата си, но не се притеснявайте, че това ще бъде постоянен проблем. Проучванията показват, че няма съществена разлика в артикулационните умения между хората, които имат пиърсинг на езика, и хората, които нямат.
  • Най-голямата опасност от този вид пиърсинг е увреждането на зъбите. Ако са по-чупливи, тогава е по-добре да не го правите. Дори ако зъбите ви са здрави, важно е да не придобиете навика да ги пипате с обицата. Също така зъболекарите препоръчват да премахвате обицата от езика през нощта.
  • Някои експерти не правят хоризонтално пробиване на върха на езика, което се нарича „змийски очи“. Според тях това може да доведе до проблеми с артикулацията, защото засяга много мускули и дори може да причини увреждане на зъбите.

10. Пиърсингът на корема може да се носи по време на бременност.

Всичко зависи от това как се чувствате и как изглежда коремчето.

  • Можете да оставите обицата, ако това не ви причинява дискомфорт. По-добре е да не използвате метални бижута, но нещо, направено от полимери е приемливо. Този вид бижута ще се адаптират към промените в тялото, но внимавайте за материалите, които използвате.
  • Ако напрежението на кожата е високо, по-добре е да премахнете бижуто.

11. Пиърсингът на зърната не пречи на кърменето.

12 мита за пиърсинга Време е да спрете да вярвате

От една страна, много жени с пиърсинг на зърната кърмят бебетата си, но от друга страна, има определени рискове и неща, които трябва да знаете.

  • Пиърсингът на зърната могат да причини увреждане на нервите. Това може да доведе до проблеми с отделянето на кърма.
  • Експертите забраняват на жените да си правят пиърсинг по време на бременност и кърмене. Промените, които настъпват в организма през тези периоди, не са най-добрите за пиърсинг – чувствителността на зърната е висока и дразненето може да причини преждевременно раждане, а ако имате нужда от лекарства в случай на някакви усложнения, изборът на възможните лекарства ще бъде много малък.
  • Не си правете пиърсинг, ако планирате да забременеете скоро. Лечебният процес отнема от 6 до 12 месеца. Колкото повече време има между момента на пиърсинга и раждането на детето, толкова по-ниски са рисковете.
  • Също така е по-добре да не го правите веднага след като бебето спре да суче. Изчакайте 3-4 месеца нивата на хормоните да се върнат към нормалните.
  • Ако сте имали пиърсинг много преди раждането и раната е заздравяла, експертите препоръчват да премахнете всички бижута през периода на кърмене, за да не създават проблеми. Някои майки обаче предпочитат да ги премахват само за момента на кърмене. В този случай се уверете, че ръцете и бижутата ви са чисти, за да предотвратите евентуални инфекции на зърното, които могат да навредят на бебето.
  • Специалистите твърдят, че дупките в зърната често водят до отделяне на повече мляко. Експертите не са сигурни дали това е лошо или добро, но и в двата случая е по-добре да се консултирате с консултант относно кърменето.

12. Колкото по-рано се направи пиърсингът, толкова по-добре.

12 мита за пиърсинга Време е да спрете да вярвате

Дали да пробиете ушите на децата или не, е въпрос, на който само родителите могат да отговорят. Някои хора смятат, че е по-добре да направите пиърсинга, докато детето е още бебе, за да не си спомня неприятната процедура. Други смятат, че това е нещо, което само по-голямо дете може да реши.

Ето нещата, които трябва да имате предвид, независимо от мнението ви:

  • На първо място, трябва да разберете, че е доста трудно да се обясни на дете, че дърпането, завъртането и докосването на обеците не е добра идея. Те могат да си навредят случайно, особено при по-големи обеци. Ако ги дръпнат, може дори да разкъсат ухото.
  • Второ, не забравяйте, че такива малки предмети могат лесно да попаднат в устата или носа на детето. Това може да доведе до някои тежки последици.
  • И накрая, помислете за вероятността от неправилно позициониране на дупката. Трудно е дори и на възрастен човек да не трепне по време на пиърсинг процедура, камо ли дете. В крайна сметка дупката може да се появи на грешно място. Също така тялото нараства много активно в този момент и има риск дори перфектната дупка да се измести и детето ще трябва да я смени, когато порасне или да се примири с асиметрични обеци.

Бонус: Има доста интересни опции, ако не искате да спирате с пиърсинг на ушите.