Още в древните култури хората са пробивали  различни места по тялото си, за да поставят  там обици и различни други накити.
Освен на традиционните места, каквито са ушите например,все по-често обици могат да се видят и на други нетрадиционни места. Такива са  например пъпа, носа, веждата, устните и дори на езика. А най-ексцентричните любители на пиърсинга, дори поставят обица на зърната на гърдите и гениталиите.

 


Поставянето на подобно украшение обаче, крие редица рискове и  може да се доведе до сериозни здравословни проблеми.
 


 

Скорошни проучвания, направени от Европейската комисия показват, че един от всеки трима младежи, които са си направили пиърсинг на тялото, е пострадал от инфекции или контактен дерматит, а в близо половината от случаите се е наложила лекарска намеса . Макар и в редки случаи, се стига и до алергии, заразяване с хепатит или дори СПИН, или сериозни кръвотечения.
 

 

Специалистите обясняват, че пиърсингът на езика е популярна, но и доста болезнена процедура, защото се извършва без упойка. След нея трудно се говори, тъй като езикът се подува и е необходимо използването на антисептични средства. Друг минус е, че се унищожават голямо количество вкусови рецептори.
 

 

Сред опасностите, които крият оралните обеци, са чупене на зъби, инфекции в устната кухина, отдръпване на венците, кървене и в някои случаи сърдечни проблеми. 
 


Зъболекари от Националната стоматологична академия в САЩ предупреждават, че пиърсингът на езика носи опасност за здравето. Освен че може да предизвика инфекция, поставянето на обица на езика може да се окаже вредно още за зъбите и нервните окончания.
 

 
Причината за това е, че в езика има много кръвоносни съдове. Пробождането на тази зона може да се превърне в отворена врата за алергии или тежки инфекции, обясняват специалистите. В случай че поставянето на обицата не се прави със стерилни инструменти, мястото може да се инфектира и дори човек може да се зарази с хепатит или с вируса на СПИН.
 

 
В случай че има участък, където обицата се докосва до зъбите, пък може да се получи и механично увреждане на зъбния емайл. Много често пациентите дори не се досещат, че отчупването на част от зъбите им може да бъде предизвикано именно от модните украшения. Най-добрият начин да се избегнат подобни проблеми е изобщо да не се пробива езикът. Тези, които все пак са се решили на разкрасителната процедура, е добре да се посъветват със стоматолог, а самият пиърсинг да бъде направен от професионалист и при спазване на всички хигиенни изисквания.
 

 
Много важно е също така самите обеци да бъдат по възможност от злато или титан или поне 85% сплав от благородните метали. Важно е да няма никел, за да не се получи обрив или алергична реакция.
 

 
Важно е да се има предвид, че опасността за зъбите се увеличава пропорционално на времето, през което човек носи бижуто в устата си. Все пак при добра устна хигиена и ако металните халки се свалят за през нощта, рискът за здравето намалява, успокояват зъболекарите.
 

 

Екип от британски специалисти  пък предупреждава, че поставянето пиърсингът  на езика може да се окаже и вреден за мозъка. Освен че унижожава много нервни окончания, поставянето на обица  може да причини тежка инфекция, която да засегне дори мозъка, съобщава Би Би Си.
 

 

В медицинското списание Archives of Neurology дори бил описан случай на млад мъж, починал от множество мозъчни абсцеси. Като причина за абсцесите се посочва инфекция, появила се в следствие на поставяне на пиърсинг в устата.
 


За да се избегнаг усложнения, лекарите съветват пиърсингът да се поставя само от специалисти и да се следи за спазването на хигиена и стерилност.
 

 

Мястото, на което е поставена обицата трябва да се поддържа чисто до заздравяване на раната, което може да продължи до няколко месеца. Препоръчително е, ежедневно да се правят промивки на устата за да се избегне инфектирането на езика.
При възникването на дискомфорт или възпаление незабавно трябва да се търси лекарска помощ.